Fra og med januar 2020 er Cyborg Cinema et månedlig arrangement som arrangeres på ImRo-laben. Hvert arrangement omfatter en presentasjon fra en kunnskapsrik gjesteforeleser, etterfulgt av visning av en film innenfor samme tema. Målet er å skape en arena for læring og diskusjon av nye perspektiver angående robotikk i samfunnet.

Vi forsøker å svare på spørsmål som: ´Hvilke utfordringer møter samfunnet når robotteknologi skal implementeres?’, ‘Hvilke relasjoner bør roboter og brukere ha?’, og mange andre etiske utfordringer.

Vi startet første Cyborg Cinema med en visning av Robot and Frank, et sci-fi komedie-drama fra 2012. Filmen handler om Frank, en aldrende innbruddstyv med forverrende demens som ikke akseptere den nye hjemmeomsorgsroboten sin. Likevel endres Frank sitt syn på roboten så snart han oppdager at roboten kan bli hans nye medsammensvorne, og de begynner å planlegge et ran sammen. Filmen utforsker ulike etiske spørsmål, deriblant hvorvidt det er greit å påtvinge en omsorgsrobot på en motvillig bruker – eller hvem som er ansvarlig når en bruker lærer roboten sin å utføre kriminelle handlinger.

Vi startet kvelden med en spennende presentasjon av Flávia Rodrigues, som er PR- og kommunikasjonsleder ved Cáritas Coimbra. Hun holdt et foredrag om hennes erfaring med robotomsorg for eldre i Portugal.

Cáritas Coimbra og NTNU er begge med i prosjektet LIFEBOTS Exchange. LIFEBOTS Exchange ønsker å øke samarbeid på tvers av fag, sektor og landegrenser innenfor sosial robotikk.

FlaviaogRoger

Flávia Rodrigues og Roger Søraa tar imot spørsmål fra publikum.

Idéen bak Cyborg Cinema låner fra konseptet sosiotekniske forestillinger, som er en teori underordnet Studier av kunnskap, teknologi og samfunn (STS). Teorien viser at teknologiske innovasjoner ofte dukker opp i science fiction mange år før de realiseres i virkeligheten. Et godt eksempel på dette er skipsdatamaskinen om bord på U.S.S. Enterprise i Star Trek, som har inspirert ingeniører hos både Amazon og Google under utviklingen av de virtuelle assistentene Alexa og Google Assistant. Vi tror at ved å forstå hvordan vi forestiller oss teknologi, kan vi også bedre tolke, kontrollere og implementere teknologiske innovasjoner. Ved å utforske sammenhenger mellom fiksjonelle problemer og eksisterende kunnskap om robotikk i samfunnet kan vi åpne for en samtale om både håp og frykt tilknyttet utviklingen innenfor robotikk og kunstig intelligens.

Cyborg Cinema er en fantastisk mulighet til å styrke tverrfagligheten både innenfor NTNU og tilknyttede samarbeidspartnere. Vi ønsker studenter fra alle studieprogrammer velkommen til å delta for å øke deres involvering i laben. Gjerne besøk visningene våre dersom du er interessert i å utforske paralleller mellom robotikk i fiksjon og i virkeligheten, og du ønsker å delta i engasjerende samtaler om relevante robot-relaterte samfunnsspørsmål.

Førstkommende mulighet til å delta på Cyborg Cinema er 27. Februar 2020. På denne visningen skal vi se kultklassikeren ‘The Stepford Wives’ fra 1975. Denne filmen utforsker den mørke sannheten bak de underdanige husmødrene som bor i det lille tettstedet Stepford i Connecticut. Vi får også besøk av Dr. Sofia Moratti fra Senter for Kjønnsforskning ved NTNU, som skal gi oss et innledende foredrag om kjønn og teknologi. Du kan finne mer informasjon om visningen på arrangementsiden vår, eller på Facebookarrangementsiden.

Flávia sin presentasjon

Publikum ser på en nyhetssending som viser en hjemmepleierobot Flávia arbeider med.